Fine små ting av filt

misteltein av filt

Med tanke på framtidig julepyntproduksjon kjøpte jeg noen biter med filt i ulike farger for en stund siden. De ryker i dag.

Når du har lyst til å lage noe av stoff uten å behøve å forholde deg til kanter som frynser seg opp og sånne ubehageligheter, er filt et finfint materiale. Dessuten fins det utallige måter det kan brukes på. Her er noen ideer:

En ganske så søt liten engel

engel diy


Til denne engelen trenger du:
– En bit med filt
– En stor og 4 små trekuler
– Hyssing
– Et par fjær til vinger
– Litt hamp eller garn til hår
– Eventuelt litt gullfarget kartong til krone

Slik lages den:
(Jeg har brukt en trekule på 3 cm i diameter til hodet, så målene på armer og bein har utgangspunkt i denne størrelsen).

Klipp til to biter med ganske tykk hyssing, en på ca 26 cm og en på ca 12 cm.

Brett den lengste hyssingen dobbelt og lim den fast i hullet på trekulen.

Fest den andre hyssingen på tvers av denne, helt øverst mot hodet.

engel

Klipp en halvsirkel av filt i passe størrelse til kjole.

Om ønskelig kan denne pyntes på med noen broderier før du fester den til kroppen.

Jeg fant en snelle med tynn sølvfarget tråd i det rikholdige lageret mitt med ting jeg ikke skjønner hvorfor jeg har kjøpt. Som forventet var den no’ ordentlig herk å sy med, men ga likevel såpass fin effekt at det nesten var verdt å ofre tid og tålmodighet på å gi kjolen litt ekstra bling.

engel

Stikk to hull i kjolen øverst, litt ut for hver side av midten, og tre gjennom armene. Lim eller sy kjolen sammen på baksiden, og fest en liten trekule ytterst på hver av armene og beina.

engel

Lim fast en tråd til oppheng i hullet oppå hodet, mal eller tegn på ansikt og bruk litt hamp, garn eller lignende til hår.

Vingene er to hvite fjær som er limt fast bak på ryggen og gullkronen er klippet og limt sammen av en liten bit med gullfarget kartong.

engler diy

Pepperkakehjerter

pepperkakehjerter av filt

Det er mange år siden jeg sluttet å bake pepperkaker til jul, men i år fikk jeg lyst til å lage noen hjerter av filt. Det hadde helt sikkert gått mye raskere å steke noen ekte, men jeg syns nå engang at det er mye morsommere å brodere enn å bake, og juleforberedelser skal jo være lystbetont.

For å gjøre dem litt mer naturtro har jeg fylt dem med krydder, så de lukter i det minste akkurat som ekte pepperkaker.

pepperkakehjerter av filt

Slik gjør du:
Klipp ut to like hjerter i brun filt.

Dekorer hver av dem med melisglasur av hvitt bomullsgarn. Her har jeg brukt en miks av litt forskjellige broderiteknikker, fra franske knuter – til helt alminnelige tråklesting.

Sy begge hjertene sammen rundt kanten med brun sytråd. Hvis du vil putte inn litt krydder gjøres dette før du syr sammen de siste par centimetrene.

pepperkakehjerter av filt

Misteltein

misteltein i filt


Å kysse noen under en misteltein er en tradisjon som har røtter tilbake til middelalderen, da mistelteinen ble regnet som et fruktbarhetssymbol.

Det kan vel neppe skade med litt juleromantikk i våre dager heller vel?

Jeg er veldig usikker med hensyn til dette med fruktbarheten, men å kysse går garantert like bra under en som er lagd av filt.

Slik gjør du:
Først lages stilkene. Til disse har jeg brukt en tråd jeg ikke vet helt hva kalles, men det er en kombinasjon av ståltråd og garn og egner seg godt til å lage blomsterstilker og lignende med. Akkurat til dette formålet ble den riktignok litt i tykkeste laget, men det funker sånn tålig likevel. Det går også an å bruke vanlig ståltråd som eventuelt dekkes med blomstertape.

Stilkene settes sammen av i alt tre ganske lange lengder med tråd som vikles, surres og bøyes til sånn at man ender opp med noe som ser omtrent sånn ut:

misteltein av filt

Bladene klippes ut dobbelt av grønn filt og limes på ytterst på hver av stilkene.

misteltein av filt
misteltein av filt

Til slutt limes det på noen små hvite vatt- eller trekuler hist og pist.

misteltein av filt

Og så er det vel egentlig bare å kline til …?

Ha en fin dag, og takk for at du leser! ❤

Legg igjen en kommentar