Ta deg en rullings, det er skikkelig sunt!


Tro det eller ei, men dette er faktisk oppskriften på en skikkelig dårlig dag! En forsker på universitetet i Cardiff ved navn Dr. Cliff Arnall har nemlig laget denne formelen for å kunne regne ut hvilken dag i året som er den aller, aller verste…! Her lukter det jammen nobelpris lang vei gitt…

Bad hair day, bad ear day, bad everywhwere day…

For øvrig står W for været, D for gjeld, d for lønn, T for tiden siden jul, Q tiden som har gått etter at du mislyktes med å kvitte deg med en uvane, M for motivasjonsnivå og NA for behovet for å gjøre noe.
Selv for en som egentlig synes hele januar er en ganske dårlig ide, høres dette ut som i overkant depressiv og lite matnyttig forskning, men siden verstingdagen over alle verstingdager visstnok faller på den 3. mandagen i januar hvert år og dermed allerede har gått over i historien, kan vi jo glede oss over at vi sannelig klarte å komme oss over kneika til Mr. Arnall denne gangen også,- jippi! Jeg ser forresten at han mangler en S for sørpe i formelen sin…

Uansett hva slags forhold man har til tingenes tilstand, hvordan man har det og hvordan man tar det, blir det aldri feil å sette litt ekstra farge på dagene mens vi gjør unna resten av januar, og en real vitamininnsprøytning i form av en porsjon med supersunt og knallgodt snop høres vel ikke så gæærnt ut vel?

Med litt frukt og/eller bær, en blender og stekeovnen kan du veldig enkelt lage godis som det er fullstendig tillatt å gnafse i seg hele uka igjennom, helt uavhengig av om du mot formodning skulle ha noen godterirelaterte nyttårsforsetter som ikke har gått i vasken enda. Dette er nemlig rett og slett en slags komprimert versjon av noen av de velkjente Fem om dagen. Jeg kaller det fruktrullingser, men det heter egentlig fruktlær. Det er ingen ny oppfinnelse, men en gammel måte å ta vare på frukt og bær på, og har du ikke prøvd det før, er det vel verdt et forsøk!

Oppskriften er enkel. Du trenger bare ca. 5 dl. frukt og/eller bær og 1-2 ss honning (kan sløyfes).
Denne gangen har jeg brukt jordbær til de røde rullingsene mine og smoothieblanding (mango, banan og ananas) til de gule, men prøv deg fram med forskjellig frukt og bær , enten hver for seg eller sammen – og finn din egen yndlingssmak!

Kanskje har du noen bær i fryser’n du skulle ha brukt opp, hvis ikke så fins det jo mye godt både i frukthyllene og i frysedisken i butikken. Her i gård’n er jordbær og bringebær storfavoritter, men det er smak og behag.

Kjør alt i en blender så du får en jevn masse, og bre denne utover et bakepapir i langpanne i et tynt lag.

Det er viktig at det ikke blir for tykt (ca. 3 mm er passe), da blir det veldig lenge å vente, og det tar ganske lang tid uansett. Beregn 6-8 timer, men følg med underveis. Sett stekeovnen på 50 grader, og ha stekeovnsdøra på en ørliten gløtt sånn at fuktigheten slipper ut. Når massen ikke kjennes klissete ut når du tar på den, men før den har tørket så mye at den har blitt sprø, er den ferdig og kan taes ut.

    

Klipp opp i passe store strimler og rull sammen, gjerne med en stripe bakepapir mellom og hyssing rundt, så blir det nesten som å få en liten presang hver gang du spiser en!

    

Yummi!

Det trengs ikke en eneste formel for å regne ut verdien av å kose seg!

Ha en strålende fin fredag, og takk for at du leser!

 

Legg igjen en kommentar