Ta deg en rullings, det er skikkelig sunt!


Tro det eller ei, men dette er faktisk oppskriften på en skikkelig dårlig dag! En forsker på universitetet i Cardiff ved navn Dr. Cliff Arnall har nemlig laget denne formelen for å kunne regne ut hvilken dag i året som er den aller, aller verste…! Her lukter det jammen nobelpris lang vei gitt…

Bad hair day, bad ear day, bad everywhwere day…

For øvrig står W for været, D for gjeld, d for lønn, T for tiden siden jul, Q tiden som har gått etter at du mislyktes med å kvitte deg med en uvane, M for motivasjonsnivå og NA for behovet for å gjøre noe.
Selv for en som egentlig synes hele januar er en ganske dårlig ide, høres dette ut som i overkant depressiv og lite matnyttig forskning, men siden verstingdagen over alle verstingdager visstnok faller på den 3. mandagen i januar hvert år og dermed allerede har gått over i historien, kan vi jo glede oss over at vi sannelig klarte å komme oss over kneika til Mr. Arnall denne gangen også,- jippi! Jeg ser forresten at han mangler en S for sørpe i formelen sin…

Uansett hva slags forhold man har til tingenes tilstand, hvordan man har det og hvordan man tar det, blir det aldri feil å sette litt ekstra farge på dagene mens vi gjør unna resten av januar, og en real vitamininnsprøytning i form av en porsjon med supersunt og knallgodt snop høres vel ikke så gæærnt ut vel?

Med litt frukt og/eller bær, en blender og stekeovnen kan du veldig enkelt lage godis som det er fullstendig tillatt å gnafse i seg hele uka igjennom, helt uavhengig av om du mot formodning skulle ha noen godterirelaterte nyttårsforsetter som ikke har gått i vasken enda. Dette er nemlig rett og slett en slags komprimert versjon av noen av de velkjente Fem om dagen. Jeg kaller det fruktrullingser, men det heter egentlig fruktlær. Det er ingen ny oppfinnelse, men en gammel måte å ta vare på frukt og bær på, og har du ikke prøvd det før, er det vel verdt et forsøk!

Oppskriften er enkel. Du trenger bare ca. 5 dl. frukt og/eller bær og 1-2 ss honning (kan sløyfes).
Denne gangen har jeg brukt jordbær til de røde rullingsene mine og smoothieblanding (mango, banan og ananas) til de gule, men prøv deg fram med forskjellig frukt og bær , enten hver for seg eller sammen – og finn din egen yndlingssmak!

Kanskje har du noen bær i fryser’n du skulle ha brukt opp, hvis ikke så fins det jo mye godt både i frukthyllene og i frysedisken i butikken. Her i gård’n er jordbær og bringebær storfavoritter, men det er smak og behag.

Kjør alt i en blender så du får en jevn masse, og bre denne utover et bakepapir i langpanne i et tynt lag.

Det er viktig at det ikke blir for tykt (ca. 3 mm er passe), da blir det veldig lenge å vente, og det tar ganske lang tid uansett. Beregn 6-8 timer, men følg med underveis. Sett stekeovnen på 50 grader, og ha stekeovnsdøra på en ørliten gløtt sånn at fuktigheten slipper ut. Når massen ikke kjennes klissete ut når du tar på den, men før den har tørket så mye at den har blitt sprø, er den ferdig og kan taes ut.

    

Klipp opp i passe store strimler og rull sammen, gjerne med en stripe bakepapir mellom og hyssing rundt, så blir det nesten som å få en liten presang hver gang du spiser en!

    

Yummi!

Det trengs ikke en eneste formel for å regne ut verdien av å kose seg!

Ha en strålende fin fredag, og takk for at du leser!

 

29 kommentarer til «Ta deg en rullings, det er skikkelig sunt!»

  1. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or
    something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit,
    but other than that, this is fantastic blog. An excellent read.

    I will definitely be back.

  2. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do
    you need any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  3. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
    I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share
    some stories/information. I know my visitors would appreciate
    your work. If you are even remotely interested,
    feel free to send me an e mail.

  4. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering issues with your blog.
    It appears as though some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please comment
    and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my
    browser because I’ve had this happen previously. Thank you

  5. Descargar facebook
    My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using
    Movable-type on a variety of websites for about
    a year and am anxious about switching to another platform.
    I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way
    I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would
    be really appreciated! Descargar facebook

  6. Its such as you learn my thoughts! You seem to understand a lot about this, such as you wrote
    the e book in it or something. I feel that you simply can do with
    a few percent to power the message house a little bit, however other than that, this is wonderful blog.
    A great read. I will definitely be back.

  7. Appreciating the time and effort you put into your site and in depth information you
    offer. It’s great to come across a blog every
    once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.

    Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  8. Wonderful article! This is the type of information that are supposed to be shared across the net.

    Disgrace on the search engines for not positioning this submit higher!
    Come on over and consult with my web site .
    Thanks =)

  9. You actually make it appear so easy with your presentation but I in finding this matter to be actually something which I feel I’d never understand.
    It kind of feels too complicated and extremely huge for me.
    I am having a look forward on your subsequent publish, I’ll
    try to get the hang of it!

  10. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say
    that I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts.
    After all I will be subscribing in your rss feed and
    I hope you write again soon!

  11. Unquestionably imagine that which you said. Your favorite reason seemed to be at the web the simplest
    thing to take into account of. I say to you,
    I certainly get irked while other people think about concerns
    that they plainly don’t understand about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined
    out the whole thing without having side-effects , other
    folks can take a signal. Will likely be again to get more.

    Thank you

  12. Hello there, I found your web site by means of Google even as looking for
    a related topic, your site got here up, it appears
    to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

    Hello there, just was alert to your weblog through Google, and found
    that it’s really informative. I am gonna be
    careful for brussels. I will appreciate if you happen to proceed this in future.
    Many other folks can be benefited from your writing.
    Cheers!

  13. Terrific article! That is the kind of information that are
    meant to be shared across the internet. Disgrace on the search
    engines for not positioning this post higher! Come on over and discuss with my web site .

    Thanks =)

  14. When I initially commented I clicked the «Notify me when new comments are added»
    checkbox and now each time a comment is added I get several emails with
    the same comment. Is there any way you can remove people from that service?
    Thank you!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *